Powered By Blogger

Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2015

Τα 8 πιο φρικιαστικά τέρατα της ελληνικής μυθολογίας

Άρπυιες


 
Με γυναικείο κεφάλι και φτερά, οι Άρπυιες φαίνεται να μοιάζουν αρκετά με τη Σφίγγα. Τα θηλυκά ιπτάμενα τέρατα όμως, κόρες του Θαύμαντα και της θαλάσσιας νύμφης Ηλέκτρας νικούν κατά κράτος στον τομέα της «ανατριχίλας» τη γλυκιά κατά τα άλλα φιλενάδα του Οιδίποδα. Τουλάχιστον εκείνη, αν απαντούσες σωστά στο γρίφο της, σε άφηνε. Σε αντίθεση με τις Άρπυιες που ήταν επιφορτισμένες με το καθήκον να αρπάζουν (εξού και το όνομα) παιδάκια και ανθρώπινες ψυχές.


  Λερναία Ύδρα



 Ένα… δύο… τρία… τέσσερα… επτά κεφάλια (ή εννιά, οι απόψεις διίστανται). Στην αρχή τουλάχιστον, καθώς το γνωστό ερπετόμορφο τέρας άρχισε να τα πολλαπλασιάζει όταν ο Ηρακλής αποφάσισε ότι ήταν καλή ιδέα να τα κόψει χωρίς να συνειδητοποιεί που μπλέκει. Στην πορεία πάντως βρήκε το κόλπο και υιοθέτησε την πιο σίγουρη μέθοδο του καψίματος.
 Λάμια

 


 Κάποτε ήταν μια γκλαμουράτη βασίλισσα της Λιβύης. Στην πορεία βέβαια υπέπεσε στο σφάλμα να τα φτιάξει με το Δία. Ε, πόσο να αντέξει και η Ήρα. Αφού σκότωσε τα παιδιά που προέκυψαν από την «συνεύρεση» του παράνομου ζευγαριού, την μετέτρεψε σε δαίμονα με σώμα φιδιού κάτω από τη μέση και την καταδίκασε να κυνηγάει και κατασπαράζει παιδάκια. Μια εναλλακτική ερμηνεία πάντως λέει ότι μεταμορφώθηκε μόνη της λόγω της στενοχώριας.
 
Κέρβερος


Ουρά δράκου, check. Νύχια λιονταριού, check. Τρία υπερφυσικά τεράστια σκυλίσια κεφάλια, check. Ο Αζόρ του Κάτω Κόσμου, γνωστός ως φύλακας του Άδη δεν είναι ο κλασικός «καλύτερος φίλος του ανθρώπου». Περήφανο τέκνο της Έχιδνας και μεγάλος αδερφός της Λερναίας Ύδρας (μην παρευρεθείς στο συγκεκριμένο οικογενειακό reunion), ο Κέρβερος που λειτουργούσε ως bodyguard διασφαλίζοντας ότι οι νεκροί δεν θα την κοπανήσουν, αιχμαλωτίστηκε τελικά από τον Ηρακλή κατά τον δωδέκατο και τελευταίο άθλο του.

Ο Δράκος της Κολχίδας

 

Ακόμα ένα παιδί της Έχιδνας, ο συγκεκριμένος δράκος ήταν το τέρας που φυλούσε το χρυσόμαλλο δέρας στο μύθο του Ιάσωνα. Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες είχε 3 γλώσσες και μυτερά κέρατα. Παρόλο το τρομακτικό του παρουσιαστικό κατάφερε να εξουδετερωθεί όταν η Μήδεια τον κοίμισε κάνοντάς του μάγια.

Χίμαιρα


Πιθανώς το πιο διεστραμμένα ευφάνταστο τέρας της ελληνικής μυθολογίας, η Χίμαιρα απεικονίζεται συνήθως ως λιοντάρι με ουρά φιδιού που προεξέχει από την πλάτη του μια κεφαλή κατσίκας! Επιπλέον πετούσε φλόγες από το στόμα της μέχρι που φονεύθηκε από τον Βελλεροφόντη με τη βοήθεια του ιπτάμενου αλόγου του, Πήγασου.

Χάρυβδη



Σαφώς πιο τρομακτική και θανατηφόρα από την αδερφή της Σκύλλα, η Χάρυβδη έμεινε γνωστή ως το αποκρουστικό θαλάσσιο πλάσμα από την Οδύσσεια. Κατά τον μύθο εμφανιζόταν ως μία τερατόμορφη θαλάσσια δίνη που άραζε στο Βόσπορο (αργότερα «μετατοπίστηκε» από τους μυθογράφους μεταξύ Ιταλίας και Σικελίας) και ρουφούσε με το τεράστιο στόμα της το θαλασσινό νερό παρασύροντας και όσα πλοία τύχαινε να περνούν από την περιοχή εκείνη τη στιγμή.
  
Τυφών

































Ο Τυφών περιγράφεται ως το πιο θανατηφόρο τέρας που υπήρξε ποτέ (και Πατέρας όλων των Τεράτων). Γιος του Τάρταρου και της Γαίας, αναφέρεται ότι μέχρι κι ο Δίας δείλιασε μπροστά του όταν ο Τυφώνας σκαρφάλωσε στον Όλυμπο για να πάρει εκδίκηση για την εξόντωση των Γιγάντων. Γενικά απεικονίζεται ποικιλοτρόπως. Φτερά, σωματικά μέλη που καταλήγουν σε δρακοκέφαλα, και φιδίσιο περίβλημα, είναι μερικά από τα συνηθέστερα χαρακτηριστικά που του αποδίδονται. Επίσης, να σημειώσω ότι ήταν το έτερον ήμισυ της Έχιδνας. Οι καρποί της αγάπης τους είναι πολλά από τα προαναφερθέντα τέρατα της λίστας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου