Powered By Blogger

Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Ο Μαστόδοντας


Ο Μαστόδοντας είναι πρόγονος των ελεφάντων ο οποίος έζησε στην περίοδο του Πλειόκαινου (2,5 εως και 3,5 εκατομμύρια χρόνια πριν) και εξαφανίστηκε όταν ξεκίνησε η περίοδος του Πλειστόκαινου με τους παγετώνες.

Ο Μαστόδοντας ήταν γιγάντιο θηλαστικό και μπορούσε σε νεαρή ηλικία να φτάσει και να ξεπεράσει τα 3,5 μέτρα ύψος και τους 6 τόνους βάρος. Η ονομασία του οφείλεται στο ότι τα δόντια τους είχαν διάσπαρτα φύματα που έμοιαζαν με μαστάρια και με αυτόν τον τρόπο άλεθαν την τροφή τους. Καθώς το είδος εξελισσόταν, τα φύματα αυτά μπήκαν στη σειρά και το είδος ονομάστηκε ζυγολόφοντον. Ήταν φυτοφάγος και έτρωγε φύλλα και φρέσκους βλαστούς.

Ο Μαστόδοντας θα πρέπει να αναφερθεί πως διαφέρει από τα μαμούθ και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε τροφή για τον άνθρωπο. Ο μαστόδοντας και τα μαμούθ κατατάσσονται στην Τάξη Προβοσκίδες, που περιλαμβάνει την οικογένεια Ελεφαντίδες (ελέφαντες και μαμούθ), αλλά ο μαστόδοντας τρεφόταν με φύλα δέντρων, καρπούς δέντρων, και βλαστούς φυτών βρισκόμενους γενικά σε μεγάλο ύψος και δεν κατατάσσεται στην οικογένεια Ελεφαντίδες, ενώ το μαμούθ τρεφόταν με βόσκηση χαμηλής βλάστησης (χόρτα κλπ).


Ίχνη και τμηματικά ευρήματα έχουν εντοπιστεί στη Ρουμανία, τη Σλοβενία και γενικότερα στην περιοχή των Βαλκανίων, με νεότερη ανακάλυψη αυτή στις 23 Ιουλίου 2007 στη Μηλιά Γρεβενών, από την ομάδα της δόκτωρος Παλαιοντολογίας και επίκουρης καθηγήτριας στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ Ευαγγελιας Τσουκαλά, ζεύγους χαυλιόδοντων μήκους 5 μέτρων και γεωλογικής ηλικίας 2,5 εκατομμυρίων ετών[1], το τμήμα του εμπρόσθιου σκελετού που περιλαμβάνει την κερκίδα και την ωλένη, αλλά και την κάτω γνάθο με τα δόντια σε πολύ καλή κατάσταση, καθιστώντας τη συγκεκριμένη ανακάλυψη από τις σπουδαιότερες στον τομέα αυτό.

Στην ίδια τοποθεσία έχουν βρεθεί επίσης ρινόκεροι, βοοειδή ελαφοειδή ιππάρια, μαχαιρόδοντες κ.ά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου